sor logo k

MHP'nin tarihi kurultayından son gelişmeler

MHP.KURULTAY

MHP'nin tarihi kurultayı yapıldı. Tarihi kongrede tüzükteki 13 madde değiştirildi. 10 Temmuz 2016'da genel başkan seçimi için kongre tarihi belirlenip, kongreyi toplamakla yetkili 3 delege seçildi.

TÜZÜK DEĞİŞTİ, KONGRE TARİHİ BELİRLENDİ

17.30 Divan Başkanı Müsavat Dervişoğlu delegelere hitaben yaptığı kapanış konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür etti. Alınan tarihi kararın MHP camiasına hayır getirmesini temennisinde bulunan Dervişoğlu, "Ne Mutlu Türküm diyene" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

17.29- 10 Temmuz 2016'da Ankara Arena Spor Salonu'nda seçimli olağanüstü kurultayın toplanmasına karar verildi. Kurultayı toplama yetkisi genel merkezden alındı. Oy birliğiyle alınan karara göre 10 Temmuz'daki kongreyi 3 asil 3 yedek üyeden oluşan kongre heyeti toplayacak. Kongre heyeti Müsavat Dervişoğlu, Şefik Çirkin ve Fatih Demirkol gibi isimlerden oluşuyor.

17.28 Tüm önergeler kabul edildi ve MHP'nin yeni demokratik tüzüğü kabul edildi. 

17.24 Delegeler tarafından verilen önergeler oylamaya sunuldu ve tüzükteki değişiklikler oy çokluğuyla kabul edildi.

ALİ GÜNGÖR'ÜN İHRACI KALDIRILDI

17.00 Mermum Milletvekili Ali Güngör'ün partiden ihracı ortadan kaldırıldı. Oy birliğiyle kabul edilen teklif sonrasında salonda duygu dolu anlar yaşandı. Partililer kararı ayakta alkışladı. Karar sonrası divan başkanı Müsavat Dervişoğlu ayağa kalkarak "Yuvana tekrar hoşgeldin Ali Güngör" açıklaması yaptı. Bu açıklama sonrası bir alkış tufanı daha koptu.

16.50 Kurultay verilen aranın ardından yeniden başladı.

16.25 Divan başkanlığına verilen önergeler okunduktan sonra kabul edildi. Kongreye 15 dakikalık bir ara verildi.

16.04 Madde değişikliklerini içeren önergelerin bir kısmı oy birliğiyle kabul edildi. Kabul edilen önergeler komisyona gönderilecek. Daha sonrasında tek tek maddeler oylanacak.

15.55 Okunan önergelerdeki bir maddeye göre genel başkanlık seçiminin yapılacağı bir sonraki kongre için kongre heyeti yetkilendirilmesi oylanması istenen öneriler arasında. Böylece genel başkanlık seçimi için toplanacak olağanüstü kongreyi genel merkez yönetemeyecek.

15.50 Genel merkezin tedbirli disipline sevk ve ihraç kararları hükümsüz kılınıyor. Kongrelerden önce ihraç amacıyla hiçbir üye partiden atılamayacak.

15.47 Sinan Oğan'ın adaylığını engelleyen tüzük maddesi de değiştirilmesi önerilen maddeler arasında. Oylama önerge oylamaya sunulup, kabul edilirse Oğan'ın adaylığının önü açılıyor.

15.43 Genel merkezden üyelikten alma ve ihraç etme yetkileriyle ilgili maddelerin değişmesini içeren önerge okunuyor.

15.42 Divan başkanı kurultay gündeminde oylanması için divan kuruluna iletilen gündem teklifleri oylanıyor.

15.37 Dervişoğlu, "Sayın genel başkanımız salona gelmemişler. Sayın Bahçeli'nin görevlendirdiği herhangi bir genel merkez yöneticisi salonumuzda bulunmamaktadır. Bu durumda 3.gündem maddesi atlanmıştır. Divanımıza bazı önergeler ulaşmıştır."

15.33 Müsavat Dervişoğlu divan başkanı seçildikten sonra açılış konuşmasını yaptı. Açılış konuşmasının ardından şehitler ve Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla birlikte kongre resmen başladı.

DERVİŞOĞLU'NDAN DUYGUSAL KONUŞMA

15.27 Müsavat Dervişoğlu, açılış konuşmasında şunları söyledi "Bunu olağanüstü kurultayın toplanmasına katkı sağlayan zor şartlar altında büyük sorumluklar üstlenerek sizlerle birlikte el ele, gönül gönüle 7 aylık o meşakkatli süreci sürdüren çok değerli genel başkan adaylarımız. Ve hepsinden önemlisi istikballerinden vazgeçen varlık gerekçelerini fedakarlıklarıyla ortaya koyan, şartlar ne olursa olsun benden önemli davam var diyen aziz delegeler, ülkücüler hepinize hoş geldin diyorum. Az önce bir tartışma yaşanmış gibi algılanış olabilir. Elbette ki sabahın erken saatlerinde buraya geldiniz. Burada sizden başka kimse iradesini korumak için sabredemezdi. Allah hepinizden razı olsun. Elbette ki siz bu kadar sabretmişken bizlerden de sabır ve feragat istediniz. Ancak bu divan çok özel bir divan. Söğüt kuruluş demektir. Sevgili Polatlı belediye başkanımız Mürsel bey vardı. Polatlı kurtuluş demektir. Ve bize bir emanet bizim bu divanda sadece adımız var. Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in Pınarbaşı belediye başkanı üyesidir. 

MÜSAVAT DERVİŞOĞLU DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

adaylar-bozkurt.jpg

15.24 Çağrı Heyeti tarafından yapılan açık oylama sonucunda Müsavat Dervişoğlu divan başkanlığına seçildi. Halil Aydoğdu ve Dursun Ataş başkan yardımcısı oldular.

15.11 Genel Başkan adayları mutabakata vardı. Hasan Hüseyin Türkoğlu divan başkanlığı adaylığından çekildi. Müsavat Dervişoğlu tek aday divan başkanlığı seçimine girecek.  El ele tutuşarak delegeleri selamlayan adaylar ayakta alkışlandı. Tek liste ile divan başkanı seçilecek. 

15.02 Koray Aydın açıklama yaptı. Aydın, "Tek liste konusunda tüm uğraşlarıma rağmen başarılı olamadım. Divan başkanlığı için Sinan Oğan ve Meral Akşener'in gösterdiği adaylar yarışacaklar. Bu süreçte tarafsız kalmayı tercih ediyorum"

14.45 Kurultayı yönetecek olan divan henüz seçilemedi. Oylamanın açık yapılmamasın delegenin tepkisi sürüyor. Sürecin uzamaması için "tek liste tek liste" diye sloganların atılması dikkat çekti.

14.44 Çoğu oruçlu olan delegelerin açık oylamanın yapılmamasına tepki gösterdi. Tepki üzerine çağrı heyeti sözcüsü Ayhan Erel, ancak tek aday olsaydı açık oylamayı gerçekleştirebileceklerini söyledi. 

14.40 Divan başkanlığına 2 aday çıktığı için, oylamanın kapalı olarak pusulalı bir şekilde yapılacağı açıklandı.

14.30 Divan başkanlığı için seçimlere geçilecek. Müsavat Dervişoğlu ve Hasan Hüseyin Türkoğlu aday...

KURULTAY BAŞLADI

14.20 Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır kurultayın açılış konuşmasını yapıyor. Sağır açılış konuşmasında, "Bugün buradan çıkacak karar her ne olursa olsun saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundaır. Başta MHP Genel Merkezi olmak üzere herkes bu karara hassasiyetle yaklaşmalıdır. Alacağımız kararlar yasaldır, meşrudur ve yerindedir" ifadelerini kullandı.

14.15 Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, yaptığı açıklamada sayımın tamamlandığını ve kurultayın açıldığını ilan etti.

İMZA SAYISI 752'Yİ AŞTI

13.55 Çağrı heyetinin yaptığı son açıklamaya göre imza atan delege sayısı 752'ye ulaştı. Sayım ve imzalar devam ederken, sayının daha da artması bekleniyor.

12.22 Yapılan anonslara göre az sonra çağrı heyeti tüzük kurultayı başlayacak. Son imzaların alınması bekleniyor. Salonda büyük bir coşku var. Kalabalığı sık sık "Başbakan Meral, Ülkücü Hareket Engellenemez" sloganlarının attığı duyuluyor. 

12.12 Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel resmi açıklamayı yaptı. Salt çoğunluğun sağlandığı açıklandı. Açıklama sonrasında salonda büyük coşku yaşanırken "Ülkücü Hareket Engellenemez, Alparslan Türkeş'in askerleriyiz" sloganları atıldı. Erel, imza vermeyen delelegelerin de imza vermesini istedi.

SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANDI!

11.45 İmza atma süreci devam etmesine rağmen salt çoğunluğa ulaşıldı. Şu anda 595 delegenin kesinleşmiş imzası bulunuyor.

MHP'nin tüzük kurultayında tarihi dakikalar yaşanıyor. Salon önünde uzun kuyruklar oluşturan delegeler, noter onayı ve dilekçeleriyle imza veriyorlar. İmzalar alınmaya devam ederken yapılan sayımda salt çoğunluk yeter sayısı olan 595'in aşıldığı öğrenildi. Bu durum değişim isteyenlerin zaferi anlamına geliyor.

Sayının 595'in üzerine çıktığı bildirilirken, imza sayısının her geçen dakika artması dikkat çekiyor.

İmzalar tamamlandıktan sonra tüzük kurultayı başlayacak.

11.14 Genel başkan adayı Sinan Oğan, 700 sayısını çok rahat aşacaklarını söyledi. Delegelerin imzasına genel merkezin itiraz etmesinin önüne geçmek için imzaların tek tek noter huzurunda alındığını ifade eden Oğan, bu işlemden dolayı imza atma süresinin biraz uzadığını söyledi.

11.05 Genel başkan adaylarının hepsi protokolde yan yana oturuyor. Delegelerin imza öncesi kimlik fotokopileri de alındığı için imza işlemleri biraz uzun sürüyor.

11.00 Salonda "Kalabalıktan dolayı kongre geç başlayacaktır" anonsu yapıldı.

10.40 Delegeler salona giriş yapmak için turnikeler önünde kartlarını alıyorlar. Salondaki delege sayısı her dakika artıyor.

10.20 Genel Başkan adayları protokolde yan yana oturdu. Adaylar arasındaki samimi diyalog dikkat çekti.

10:15 MHP genel başkan adaylarından Meral Akşener, salona geldi. Akşener'in salona girmesiyle "Meral Başbakan" sloganları yükseldi...

10:10 Koray Aydın kurultay salonuna geldi.

SİNAN OĞAN: SAYIN BAŞKANIMIZA ÇAĞRIMIZ...

10:10 Salona Alparsaln Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş'le gelen Genel başkan adaylarından Sinan Oğan kurultay öncesi yaptığı açıklamada; 

"Buraya katılan herkesi ihraç etmek demek partinin kapısına kilit vurmak demektir. Bunun bir mantığı yoktur. Türkiye bir demokrasi sınavı veriyor. Genel Merkezimizin demokrasinin yanında olması lazım. Ben ihraç olacağını düşünmüyorum. Bunu yapmaları için hukuğu katletmeleri lazım.

4 farklı insan ve 4 farklı yapıdan bahsediyoruz. Muhalif adayların da kendi aralarında problemler olabilir ama bu muhalif adayların dağıldığı anlamına da gelmemektedir. Bu süreçten Türk milliyetçileri birlikte çıkacaktır.

Kimin öne çıkacağına televizyonlar veya taşıma kalabalıklar değil, delegeler karar verecektir.

Bu kurultay inşallah yeniden mahkemelik olmaz. Genel Başkanımıza bununla ilgili daha önce de çağrı yaptık. Kurultaya hep beraber girelim dedik. Sayın Genel Başkanımızdan beklentimiz bu kurultayı sahte olarak görmeyip mahkemelerin dediği gibi görmesidir." dedi.

ÜMİT ÖZDAĞ: İTTİFAK TARTIŞMALARI İÇİN ÇOK ERKEN

10:00 NTV canlı yayınına katılan genel başkan adaylarından Ümit Özdağ, olası ittifak iddialarıyla ilgili olarak "İttifak tartışmalarını konuşmak için çok erken, önce bir tüzüğümüzü değiştirelim. Bundan sonraki süreçte yargıya tekrar taşınmamasını diliyoruz. MHP birdir ve bir olarak iktidara yürüyecektir" dedi.

09.30 Kurultay salonuna ilk gelen Genel Başkan Adayı Ümit Özdağ oldu. Özdağ ile birlikte Yusuf Halaçoğlu ve Özcan Yeniçeri'de salona giriş yaptı.

BÖYLE BAŞLADI

MHP’nin 6’ıncı Olağanüstü Büyük Kurultayı için Ankara Protokol yolundan, kurultayın yapılacağı Ankara Büyük Anadolu Oteli’nin bulunduğu mevkiye kadar sabah saatlerinden itibaren şehir dışı ve şehir içinden gelen araçlar nedeniyle yoğun bir trafik oluştu.

-Salona giden yollara MHP, Türk bayrağı ve adayların pankartı asıldı.

-Salona yaklaşık 1 buçuk km mesafede, vatandaşların yoğun ilgili nedeniyle oluşan yoğunlaşan trafik yüzünden, katılımcılar arabalarından inip salona kadar yürümek zorunda kaldı.

-Kurultayda çok sayıda kadın katılımcının olması gözlerden kaçmadı.

-Salona giden yolun üzerinde açılan, “Oyunu bozmaya geldik” ve “Ya tarih yazacağız ya tarih olacağız” pankartları dikkat çekti.

-Salonun girişinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, katılımcılar tek tek arandı. Otelde misafirler ve delegeler için 2 ayrı salon oluşturuldu. Kongreden önce her 2 salonda da, “Mehter Marşları” ve “Başbuğ’lar Ölmez” şarkıları çalındı. 

-Misafirlerin olduğu salonda da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salonun girişinde delegeler için özel bir imza bölümü açıldı. Delegeler hazirun cetvelini imzalamak için sıra oluşturdu. İşlemlerin noter huzurunda ve kameralar eşliğinde yapıldığı görüldü. İşlemlerin uzun sürmesi sebebiyle delegeler masa başında uzun kuyruklar oluşturdu. Yoğunluk nedeniyle işlemler uzun sürdüğü için üst kurul delegelerinin salona girişleri beklenenden geç oldu.

-Salonda kürsünün arkasına Başbuğ Alparslan Türkeş, Atatürk ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dev posterleri asıldı. 

delegasyon.jpg

meral-002.jpg

Kurultaya katılanlar arasında; Ozan Arif, Ülkü Ocakları eski genel başkana Suat Başaran, MHP Balıkesir milletvekili İsmail Ok, Adana milletvekili ve TBMM İdare Amiri Seyfettin Yılmaz, Isparta milletvekili Nuri Okutan var.

SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE BAŞLADI

MHP'nin tüzük kurultayının yapılacağı Ankara Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda tüm hazırlıklar tamamlandı.

Sabah erken saatlerde delegeler ve partililer salondaki yerini almaya başladı... 

Salonda MHP'nin seçim sarkılarının çalması dikkatlerden kaçmadı...

2 bin kişi kapasiteli salonda Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli'nin dev posterleri asıldı. Konuşma kürsüsü ve delegasyonun oturacağı sandalyeler düzenlendi. 

Dakika dakika tüm sıcak gelişmeler Yeniçağ'da olacak...

Adım adım kurultay heyecanı

MHP’de gözler  gerçekleştirilecek olağanüstü kurultaya çevrildi. Esenboğa yanındaki Büyük Anadolu Termal Oteli’nde düzenlenecek kurultay için Çağrı Heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre delege gözüken 1186 partiliye davet gönderdi. Kurultaya katılacağını beyan eden delegelerden “800’den fazlası” için hem Büyük Anadolu Termal Oteli hem de Anadolu Hotels Downtown’da yer ayrıldı. Delegeler sahur ve iftarlarını bu otellerde yapacak. Oruç tutmayan ya da tutamayan delegeler için de büfe  hazır tutulacak. Kurultayı izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı medyakuruluşunun Çağrı Heyeti’ne akrediteyaptırdığı öğrenildi. Salondaki platforma MHP Kurucu Lideri Alparslan Türkeş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posterleri de asıldı. Çağrı Heyeti, otele ait 8 bin kişilik kapalı spor salonunda da barkovizyon ekranlarıyla kurultayın izlenmesini sağlayacak. Kurultayın toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti’nin görevi sona erecek. Olağanüstü kurultayda, parti tüzüğünün 63. maddesi değiştirilerek olağanüstükongrelerde de seçim yapılabilmesinin önü açılacak. Divan, seçimli kurultayın ne zaman yapılacağına ilişkin önergeleri delegelerin oylarına sunacak. Çağrı Heyeti ayrıcaAnkara Valiliği’ne başvurarak olağanüstü  kurultayın güvenle icra edilebilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Dava süreci

1 Kasım Genel Seçimi’nde aday gösterilmeyen Meral Akşener, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Devlet Bahçeli ise parti içinden yükselen “olağanüstü kurultay taleplerini” reddederek kurultayın 2018’de yapılacağını açıkladı.
MHP’de değişim isteyen il başkanları “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açtı. Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, “partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği”belirtildi.
Dava dilekçesi 12 Şubat Cumagünü MHP Genel Merkez’e ulaştı. MHP’nin avukatlarınca dava dilekçesine 3 Mart’ta cevap verildi, usul ve esasa ilişkin itirazlarda bulunularak dava dilekçesinin kabul edilmediği bildirildi.
Muhaliflerin avukatları buna 9 Mart’ta yazılı cevap gönderdi ve davaya bakma görevinin sulh hukuk mahkemesine ait olduğunu, genel merkezin partinin olağanüstü kongreye davet edilmesi hususunda takdir yetkisinin bulunmadığını savundu.
MHP’li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Duruşma sonunda hâkim, muhaliflerin,
“Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı.
* Genel Merkez, mahkeme kararını Yargıtaya götürdü ancak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararının hukuka uygunolduğunu belirterek Çağrı Heyeti’nin  olağanüstü kurultayı toplayabileceğini belirtti

BİLUN ÇELİK / FATİH ERBOZ / HANİFE AÇIKALIN / BÜNYAMİN ÖZTÜRK / ANKARA

KAYNAK:YENİÇAĞ GAZETESİ

Öğeyi Oyla
(0 oy)
Yorum eklemek için giriş yapın
Go to top